Kváskové kiše

Ingredience

Pšeničný kvásek
  • 1 hrnek celozrnné pšeničné mouky jemně mleté
    (do kvásku)
  • 3 hrnky celozrnné pšeničné mouky jemně mleté
    (do těsta)
  • 1 hrnek vody
  • 1/2 hrnku slunečnicového oleje
  • 100g Dobrosladu
  • sůl
Maková náplň
  • 200g mletého máku
  • 200g rozinek
  • 100g sušených švestek nebo povidel

Pracovní postup

    
Nejprve si připravíme kvásek. Alespoň šest hodin předem vyndáme kvásek z lednice a vlijeme ho do velkého hrnku (mísy). Přidáme 1 hrnek pšeničné mouky a cca hrnek teplé vody, aby vzniklo hustší palačinkové těsto. Kvásek po šesti hodinách až zdvojnásobí svůj objem.

    Alespoň půl hodiny předem si připravíme mísu, ve které budeme zadělávat na koláče: 1/2 hrnku pšeničné mouky a cca 1/4 litru teplé vody, aby vznikla kaše. Necháme stát.





     Samotné zadělávání: Odlijte si půl hrnku kvásku a odložte do lednice pro další pečení! Zbylý kvásek vlijte do mísy a přidejte zhruba půl lžičky soli, půl hrnku oleje a cca 100g Dobrosladu. Promíchejte a přidejte cca 2 hrnky pšeničné mouky jemně mleté.

     V míse vařečkou důkladně prohněťte, případně přidávejte mouku, dokud se nezačne tvořit bochánek. Těsto může být řidší, než těsto na chleba. Nechte kynout na teplém místě 2 - 3 hodiny. Poté přemíchejte a nechte ještě chvíli kynout.

    Těsto vyklopte na vál a rozdělte na 2-3 díly (na 1 kiš o průměru 25cm je dobré mít cca 300g těsta) a vytvarujte bochánky. Ty rozválejte na kulaté placky, dejte na pečící papír a šoupněte do formy na koláč. Těsto propíchejte vidličkou a nandejte náplň. Pečte v předehřáté troubě na 210-220 °C dozlatova.

Náplň maková

    Rozinky a švestky propláchněte vlažnou vodou, dejte do hrnce, zalijte vodou cca 1,5cm nad ně a dejte vařit. Po chvíli vaření přisypte mák a nechte cca 1min propařit - míchejte! Pokud se vám směs bude zdát hodně tuhá a suchá, přidejte vodu. Poté vše rozmixujte - pozor na váš tyčový mixér! Husté to musí být tak akorát, to si budete muset vyzkoušet ;-). Naředit se to dá vodou, mlékem, povidlama nebo Dobrosladem.

Tipy na další náplně

    jablečná, povidlová, zelná, rajčatová, dýňová, špenátová... to už nechám na vaší fantazii ;-) Jen přidám tip: zeleninové náplně (kromě dýňové) zahušťuji kukuřičným škrobem.





Dobrosladové muffiny